Sermad de wijnmatchmaker van Hofstede Meerzigt!
donderdag 15 mei 2025
Van een toevallige proeverij naar het runnen van een van de fijnste wijnkaarten van Nederland: sommelier Sermad bewijst dat passie écht door de maag gaat. Bij Hofstede Meerzigt weet hij als geen ander hoe je een wijn laat zingen naast een gerecht. We vroegen hem naar zijn route, zijn geheimen en waarom zelfs een wijn-scepticus bij hem zwicht.
Van nieuwsgierigheid naar vakmanschap
“Mijn liefde voor wijn begon totaal onverwacht,” vertelt Sermad. “Ik belandde op een proeverij en werd direct gegrepen. Niet alleen door de smaak, maar door wat wijn allemaal vertelt. Over het land, de maker, het moment. Vanaf dat moment wist ik: dit wil ik begrijpen. En delen.”
Van grote namen naar grote dromen
Na de hotelschool werkte Sermad bij klassiekers als Hotel des Indes en Groot Paardenburg. Maar in 2007 kwam de kans van zijn leven. Samen met chef Alain en met steun van Herman den Blijker gaf hij Hofstede Meerzigt nieuw leven. “Een unieke kans. Ik kon eindelijk alles wat ik wist en voelde kwijt in een zaak met een ziel.”
Wat Hofstede Meerzigt speciaal maakt?
“De vrijheid. Ik mag zelf inkopen en experimenteren. En het team deelt dezelfde missie: gasten verrassen, ontroeren zelfs.” Sermads ogen lichten op. “Het mooiste is als iemand zegt: ‘Ik wist niet dat wijn dit kon doen.’ Dan is mijn avond geslaagd.”
Zijn wijnkaart is geen lijst, maar een reis
“Je moet kunnen verdwalen op een goede wijnkaart,” lacht hij. “We hebben natuurlijk Bourgognes en Bordeauxs, maar ook pareltjes uit Slovenië of Galicië. Alles moet kloppen. Het verhaal, het moment en het bord ervoor.”
Magic in a glass
Zoals die ene gast die zwoer nooit witte wijn te drinken. “Ik schonk hem een houtgerijpte Chenin Blanc. Hij keek alsof ik hem betoverd had. Dat zijn de momenten waarvoor ik het doe.”
Combineren is kunst
Een perfecte pairing? “Gebakken tarbot met beurre blanc en citrus naast een ronde Meursault. De romigheid en frisheid versterken elkaar zó goed, je denkt even dat je in Frankrijk zit.”
Duurzaam, natuurlijk, verrassend
Sermad volgt trends op de voet. Niet omdat het moet, maar omdat hij het belangrijk vindt. “Biologische, biodynamische en pure wijnen zijn niet meer weg te denken. Gelukkig maar. Je proeft dat ze eerlijk zijn. En dat waarderen gasten.”
Voor elke wijnliefhebber (of twijfelaar)
“Of je nu alles weet van wijn of net begint. Je bent welkom. Vraag, proef, ontdek. Ik ben er om je te begeleiden, niet te imponeren.” Zijn motto? Elke vraag verdient een antwoord en elk antwoord gaat het best gepaard met een goed glas wijn.
Een avond vol verhalen
Bij Hofstede Meerzigt draait het om beleving. “We serveren geen bordjes en glaasjes, we nemen je mee op reis. Van het eerste slokje tot het laatste toetje. Dát is fine dining anno nu.”
Zin in een wijnervaring met een verhaal? Sermad staat al klaar met de kurkentrekker.