hofstede meerzicht
hofstede meerzicht

Een boerderij met monumentale status, ook culinair

Buytenplaats Meerzigt

Het is een onverwacht panorama aan het eind van de Zonneberg, de toegangsweg naar Hofstede Meerzigt. Ineens ligt daar aan de rand van een Zoetermeerse jarenzeventigwijk een boerderij, een overblijfsel uit de tijd dat de stad een boerendorp was. Een monument uit de zeventiende eeuw. Het koetshuis aan de Voorweg is van 1677, de hoeve achter de hofstede isvolgens een oude deurbalk zelfs van 1640.

Hofstede 170526 147 Custom 1
Hofstede 170526 147 Custom 1

authentieke locatie met weelderige tuin en terras

Ooit was het een buitenverblijf, gebouwd voor en door een Delftse regent. Latere bestemmingen waren die van een boerderij en zelfs een schoolmuseum. Het landgoed en de opstallen zijn goed geconserveerd gebleven. Tegenwoordig heeft Hofstede Meerzigt vooral de naam van een culinair icoon, sinds Alain Adriaanse er in 2007 een restaurant begon. Twee restaurants telt het landgoed zelfs, na de opening in 2021 van Brasserie 1640

Met Hofstede Meerzigt legde Alain de basis voor een restaurant dat een reputatie heeft tot ver buiten de stadsgrenzen van Zoetermeer. De authentieke locatie –met weelderige tuin en terras -gaat hand in hand met een hoog niveau in de keuken. En die locatie heeft niet alleen aantrekkingskracht op gourmets van heinde en verre. De hofstede is ook een officiële trouwlocatie voor de stad, iets waar al veel echtparen al de mooiste dag van hun leven hebben gevierd.

Reportage Buytenplaats Meerzigt

Lees een uitgebreide reportage over Buytenplaats Meerzigt.

Download reportage (pdf)